tisdag 12 januari 2010

Factoring och fakturaköp – sälj dina fakturor och få betalt direkt!

När du fått igång ditt företag, sålt dina första varor eller utfört din första tjänst är det dags att ta betalt, alltså att skicka din första faktura. Då kommer du märka att en del kunder väntar väldigt länge med att betala sina fakturor. Att se till att ha en god likviditet är livsviktigt för en ny företagare, och därför är det viktigt att få betalt så fort som möjligt. Ett av de bästa sätten att förbättra likviditeten är att sälja sina fakturor till ett företag som erbjuder fakturaköp, även kallat factoring.

Hur fungerar fakturaköp och factoring?


Köp av fakturor fungerar så att du skickar din faktura eller dina fakturor till factoringbolaget, som gör en kreditbedömning på både dig, alltså det säljande bolaget, och din köpare. Om factoringbolaget anser att de kan ta risken med att stå för krediten under fakturatiden så ger dom dig ett bud på hur mycket betalt du kan få för fakturan, normalt mellan 90-97% av fakturans värde. Om du godtar erbjudandet köper factoringföretaget fakturan, och du får betalt direkt, oftast närmaste bankdag. När du säljer fakturor slipper du alltså att vänta till förfallodagen med att få betalt. Egentligen kan man säga att fakturaköp är en form av företagslån, eftersom factoringbolaget ger dig kredit under fakturans löptid.

Var kan jag sälja fakturor?


Det finns väldigt många företag som sysslar med fakturaköp, till exempel inkassobolag som Intrum Justitia, och kreditmarknadsföretag som Svea Finans och Marginalen.