tisdag 26 januari 2010

Starta eget på internet

Fler och fler upptäcker möjligheterna med att starta eget på internet. Att starta eget företag på internet kan innebära att man startar en webbshop, att starta en hemsida och tjäna pengar på annonser, att sköta sin egen annonsering på nätet genom till exempel affiliatemarknadsföring och sponsrade länkar, eller att helt enkelt registrera sitt företag på nätet.

Starta eget på internet – egen webshop


Det finns ett otal företag som erbjuder e-handelslösningar på internet, till exempel E-butik.se, Icommerce och Starweb. Priserna varierar från ca 300 kr och uppåt. Var noga med att bestämma vad du vill att din e-handelslösning ska klara av innan du bestämmer dig. Att byta längre fram kan vara jobbigt, så till att välja rätt från början när du startar eget på internet.

Starta eget på nätet – egen hemsida


Ett annat sätt att starta eget företag på nätet som kräver mindre resurser och investeringar än att starta en webbshop är att starta en hemsida. För att starta eget på nätet genom att starta en egen hemsida behöver du i stort sett bara ett webhotell, till exempel Loopia eller One.com, en idé om vad sidan ska handla om och en affärsplan med en affärsmodell att tjäna pengar på. Hemsidan bygger du enkelt med Wordpress eller Joomla. När du väl börjar få besökare kan du lägga upp anonnser och tjäna pengar med Google Adsense och gå med i affiliateprogram som Tradedoubler.

Starta eget företag på internet – annonsera


När du väl har fått igång din hemsida eller webshop är det dags att börja driva trafik till din sida. Det enklaste och mest effektiva sättet att annonsera online på nätet är att lägga upp en kampanj i Google Adwords. Med Google Adwords visas annonser (sponsrade länkar) när någon gör en sökning på Google som innehåller ord eller fraser som du har valt. Om du till exempel har en tjänst som hjälper folk att låna pengar för att starta eget kanske du väljer ord som låna pengar, företagslån, starta eget lån, lån för företag, lån för företagare, lån för eget företag, lån för att starta eget osv. Du utformar själv dina annonser och administrerar kampanjen i ett enkelt gränssnitt online.