måndag 25 januari 2010

Lån för egen företagare

Många egna företagare är i behov av att låna pengar för att lösa finansieringen till exempel en ny maskin. För att ta reda på vilken typ av lån för egna företagare som passar just dig behöver vi först ta reda på vilken typ av företag du har. Som du säkert vet är du personligt betalningsansvarig för företagets skulder om du har en enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag, medan ett aktiebolag är en juridisk person där det alltså är företaget som ansvarar för skulderna. Detta påverkar så klart vilken typ av lån för egen företagare som du kan ta.

Lån för egen företagare med enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag


Är du egen företagare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag och inte har någon säkerhet kan du lika gärna ta ett vanligt blancolån för privatpersoner och sedan använda pengarna i det egna företaget, eftersom du ändå är personligt betalningsansvarig. Ofta är det din personliga ekonomi som avgör om du kan få lån för egna företagare, även om en bra affärsidé och affärsplan underlättar möjligheterna att få ett lån för egen företagare.

Lån för egna företag med aktiebolag


Om du driver ditt egna företag som aktiebolag eller är delägare i ett aktiebolag kan du låta företaget stå för lånet. Det innebär att du endast riskerar företagets ekonomi om du skulle hamna i en situation där företaget inte kan betala sina skulder. Detta gäller dock endast om företaget har en så bra ekonomi att banken du lånar hos anser att aktiebolaget är kreditvärdigt. Ofta låter dock banken dig skriva på ett avtal som gör att du är personligt ansvarig även för aktiebolagets skulder för att de ska kunna bevilja företaget lån.