måndag 11 januari 2010

Starta eget lån

Bland det viktigaste att tänka på när man startar eget företag är att lösa finansiering till företaget. Pengarna ska räcka till alla nödvändiga investeringar för att få igång affärerna, till exempel varulager, maskiner eller annan utrustning. Och eftersom man ofta inte har någon annan inkomst när man startar eget företag måste pengarna för det mesta även räcka till dina egna omkostnader som mat, boende och kläder.

Vad krävs för att få ett starta eget lån?


Har man inga pengar att investera själv kan en bra lösning vara att ta ett starta eget lån, alltså ett företagslån. Ett starta eget lån är oftast personligt, dvs det är den personliga ekonomin som avgör om du får låna pengar för att starta eget företag, och du står personligen som betalningsansvarig. Oftast krävs det någon form av säkerhet för att få ett starta eget lån, som till exempel din bostad. Det går även att få ett företagslån utan säkerhet, men då krävs det att du har en trovärdig och stark affärsplan som en långivare tror kan ha framgång. För att få ett starta eget lån krävs det nämligen att långivaren känner sig säker på att du kommer kunna betala framtida räntor och amorteringar.

Var kan jag ta ett lån för att starta eget företag?


I och med den senaste finanskrisen har många banker fryst sin utlåning till mindre och nystartade företag. Ett företag som däremot fortfarande lånar ut pengar till folk som vill starta eget företag är Bank2. Bank2 specialiserar sig på att ge lån till företag och privat personer som har svårt att få lån hos sin vanliga bank. För privatpersoner kan det bero på betalningsanmärkningar, och man erbjuder lån med betalningsanmärkningar och skulder, och för företag kan det bero på betalningsanmärkningar hos företagaren eller att företaget är nystartat. Bank2 tittar mer på betalningsförmågan än den ekonomiska historiken, vilket innebär att de kan ge företagslån och starta eget lån till företagare som har svårt att få lån hos sin vanliga bank.