måndag 11 januari 2010

Starta eget finansiering

När du har bestämt dig för att starta eget företag, skrivit affärsplan, bestämt dig för bolagsform (Enskild firma? Handelsbolag? Kommanditbolag? Aktiebolag?) är det dags för det kanske viktigaste när man ska starta eget företag – finansiering. Det bästa sättet att lösa din starta eget finansiering är så klart att investera egna pengar, men som du vet är det inte alltid ett alternativ.

Starta eget finansiering genom att utöka sitt bolån


Ett annat alternativ är att utöka ditt bolån, vilket är ett bra alternativ till starta eget finansiering eftersom räntan ofta är väldigt låg på bostadslån. Men det kräver förstås att man äger sin bostad och har ett övervärde som ger dig utrymme att utöka lånet (tänk på att det finns företag som kan hjälpa dig även om man vill låna pengar fast man har skulder och betalningsanmärkningar).

Starta eget finansiering – starta eget lån


Om du inte äger din bostad återstår alternativen att försöka hitta investerare som tror på din affärsidé och som är redo att investera pengar i ditt företag. Nackdelen med det är att det dels är svårt att hitta personer som är redo att ställa upp med riskkapital, men också att de kommer vilja ha en stor del av företaget för de pengar de lägger upp. Ett bättre och lättare sätt att lösa starta eget finansiering är att ta ett företagslån eller ett starta eget lån. Även när du löser din starta eget finansiering med ett lån behöver du ha en trovärdig affärsplan, och ibland även säkerhet, men du slipper ge upp en stor del av ditt företag, och därmed framtida vinster.